Een gevarieerde voeding bevat onvoldoende vitamines en mineralen
Onderzoek in diverse werelddelen geeft aan, dat de gangbare industriële landbouwmethode bijdraagt aan een ernstig tekort aan vitamines en mineralen in onze voeding. Dat is niet verwonderlijk. Tomaten worden bijvoorbeeld niet in de aarde maar op piepschuim bolletjes gekweekt. Bovendien is de hoge productie, die van het boerenbedrijf vereist wordt om winstgevend te kunnen zijn, een aanslag op de bodemgesteldheid waardoor de bodem sterk is verarmd. Hierdoor is o.a. de hoeveelheid selenium in de Europese bodem de laatste 25 jaar schrikbarend terug gelopen. En geen selenium in de bodem betekent geen selenium in onze voeding.Te weinig selenium in de bodem
De industriële landbouw van de laatste 50 jaar heeft door overproductie de bodem dermate uitgeput dat de grond onvoldoende selenium bevat. Dit heeft gevolgen voor de hoeveelheid selenium in onze voeding. Engels onderzoek laat zien dat de gemiddelde inname van selenium de laatste 20 jaar gedaald is tot 30 – 40mg per dag. Terwijl de Engelse overheid aangeeft dat deze waarde, voor het behoud van een goede gezondheid, eigenlijk rond de 70mg per dag (ADH) zou moeten liggen. Waarschijnlijk heeft dit tekort de kans op het krijgen van kanker in Engeland vergroot. Een ander Engels onderzoek geeft aan dat het selenium tekort in de Engelse voeding invloed heeft op het functioneren van het lichaam, met name op het immuunsysteem. In Nederland zal de situatie waarschijnlijk niet veel beter zijn.Selenium is een belangrijk spoorelement dat bescherming biedt tegen verschillende soorten kanker en een belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem dat ons moet beschermen tegen infecties en het ontstaan van kanker. Gelukkig kunnen selenium tekorten in de voeding via supplementen eenvoudig worden aangevuld. Dubbelblind onderzoek geeft aan dat hierdoor de kans op het verkrijgen van een groot aantal kankersoorten wordt verminderd. In dit onderzoek werd 200mcg selenium per dag toegepast. Een Canadees onderzoek geeft aan dat de kans op prostaatkanker wordt verkleind door extra selenium. In dit onderzoek werden selenium supplementen gebruikt. De werking van het immuunsysteem kan ook worden verbeterd door selenium suppletie. Onderzoek geeft hier aan dat 100mcg per dag waarschijnlijk niet voldoende is om optimale resultaten te bereiken.
Te weinig chroom in de voeding
Met de hoeveelheid chroom in onze voeding is het ook slecht gesteld. Zelfs een goed uitgebalanceerde voeding bevat te weinig chroom. Het Amerikaanse ministerie van landbouw rapporteert dat 90% van alle volwassenen volgens hun informatie een chroom tekort hebben. In Finland, Zweden en Zwitserland is de dagelijkse inname van chroom maar 50mcg per dag of lager, terwijl de ADH 125mcg per dag bedraagt. In Nederland zal de situatie waarschijnlijk niet veel beter zijn. Door dit chroom tekort ontstaat insuline resistentie en daardoor overgewicht en uiteindelijk diabetes. Door deze insuline resistentie is er meer insuline nodig voor het glucose transport van de bloedbaan naar de mitochondria (energie centrales) van de cellen. Dit verhoogde insuline niveau vergroot het tekort aan chroom in het lichaam door een verhoogde uitscheiding via nieren en de urine. Zo ontstaat er dus een vicieuze cirkel en kan er zo een ernstig chroom tekort ontstaan dat uiteindelijk hyperinsulinemie, overgewicht en diabetes type 2 veroorzaakt.Met deze chroom tekorten in de voeding is het dan ook niet vreemd meer dat er 600.000 diabetes patienten in Nederland zijn en dat ruim 400.000 Nederlandse kinderen last hebben van overgewicht.
Te weinig vitamine A in de voeding
Van den Berg laat in een onderzoek uit 1996 zien dat de Nederlandse bevolking te weinig vitamine A binnen krijgt. Voor mannen is de inname 830IE en voor vrouwen 650IE, terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van de overheid respectievelijk 1000IE en 800IE voorschrijft.Onderzoek van de WHO (World Health Organization) bevestigd een wereldwijd tekort aan vitamine A in onze voeding. De WHO maakt zich extra zorgen over de gezondheid van kinderen omdat die in de groei een hogere vitamine A behoefte hebben. De WHO denkt dat wereldwijd 140 - 250 miljoen kinderen het risico lopen op een ziekte die wordt veroorzaakt door een vitamine A tekort.
Een tekort aan vitamine A veroorzaakt nachtblindheid, blindheid, bloedarmoede, verstoring van de groei, verminderde weerstand tegen infecties, een verhoogd risico om als kind te overlijden en een verhoogd risico op kanker.
Te weinig B-vitamines in de voeding
Onderzoek, uitgevoerd door het Nutrition and Food Research Institute in Zeist, laat zien dat het slecht gesteld is met de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur die we als Nederlander via onze voeding binnen krijgen. Dat bij vrouwen die zwanger willen worden het foliumzuur aangevuld moet worden om neurale afwijkingen in het kind te voorkomen wisten we al langere tijd, maar dat ook andere bevolkingsgroepen ernstige risico’s lopen is nieuw. Maar liefst 60 – 79% van de Nederlanders krijgt te weinig foliumzuur binnen waardoor een grotere kans bestaat op een hart en vaatziekten zoals een hartinfarct of een herseninfarct. Deze dodelijke ziekten worden veroorzaakt door aderverkalking (arteriosclerose).Nederlanders krijgen ook te weinig B6 binnen. Voor alle bevolkingsgroepen lag de inname van B6 dicht onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dat heeft ernstige gevolgen voor onze gezondheid. Volgens een ander onderzoek van het zelfde Nederlandse instituut hebben deze tekorten negatieve gevolgen voor het functioneren van ons lichaam. Deze lage inname van B-vitamines heeft nl. negatieve gevolgen voor het homocysteine metabolisme.
Het risico op een hart en vaatziekte neemt nl. toe bij een hoger niveau aan homocysteïne. Homocysteïne wordt door het lichaam zelf gemaakt van het essentiële aminozuur methionine. Homocysteïne wordt in een later stadium weer door het lichaam verwijderd. Als dit proces niet goed verloopt ontstaat er een te hoog niveau van het homocysteïne in het lichaam. Te korten aan stoffen zoals foliumzuur, B6 en B12 zijn er meestal de oorzaak van dat dit verwijderingproces niet goed verloopt waardoor het homocysteine niveau in het lichaam stijgt. Hart en vaatziekten zoals een hart- of herseninfarct kunnen dan het gevolg zijn.
Nu u de relatie kent tussen het tekort aan foliumzuur en B6 in onze voeding en aderverkalking kijkt u er denk ik niet meer van op dat er in Nederland 675.000 hart en vaatziekte patiënten zijn.
Te weinig ijzer in de voeding
Helaas, onze gevarieerde voeding, die volgens de Nederlandse overheid voldoende vitamines en mineralen zou moeten bevatten, bevat ook te weinig ijzer en dat geldt vooral voor vrouwen met een leeftijd van 20 - 49 jaar. Maar niet alleen Nederland kampt met dit ijzer tekort. In heel Europa zijn er ijzer tekorten in de voeding, met name in de groep kinderen, menstruerende vrouwen en vrouwen die in verwachting zijn. In Amerika is de situatie niet veel beter. Het Amerikaanse Center of Disease Control (CDC) adviseert daarom een lage dosis ijzer supplementen voor vrouwen die in verwachting zijn. Kinderen met overgewicht blijken ook vaak een ijzer tekort te hebben. Een juiste diagnose van deze problemen is zeer belangrijk omdat ijzer tekorten een groot aantal ernstige gezondheidsproblemen met zich mee brengen.Te weinig magnesium in de voeding
Te weinig zink in de voeding
Meer dan 20% van de Wereldbevolking heeft een tekort aan zink. In West Europa en Amerika is de dagelijkse zink inname 2,98 - 3,01 mg per dag, terwijl de ADH voor zink voor een volwassene (22 - 50 jaar) volgens het VoedingsCentrum maar liefst 9 - 10mg per dag bedraagt. We kunnen hier dus met recht spreken van ernstige tekorten!! Een tekort aan zink uit zich in afwijkingen van huid, slijmvliezen en skelet, een veranderd reuk- en smaakvermogen, het achterblijven van geslachtelijke ontwikkeling en groei, een verminderde afweer tegen infecties en nachtblindheid..Verkeerde voorlichting bij het gebruik van vetten
Zonnebloemolie veroorzaakt hart en vaatziekten
De Nederlandse overheid begon in de 60er jaren met een campagne om de bevolking minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet te laten eten. Dierlijk vet werd in de ban gedaan en plantaardig vet werd gezond verklaard. De industrie reageerde op dit credo met een aantal op plantaardige zonnebloemolie gebaseerde producten. Voorbeelden zijn: zonnebloemolie en plantaardige margarine die werd aangeprezen met: “linolzuur goed voor hart en bloedvaten”. Zonnebloemolie en plantaardige margarine op basis van zonnebloemolie zou het hart beschermen tegen hart en vaatziekten, maar het omgekeerde was waar.Na de introductie van een groot aantal op zonnebloemolie gebaseerde producten nam de incidentie van hart en vaatziekten alleen maar toe. Nu blijkt dat zonnebloemolie, linolzuur, heel slecht is voor het hart. De linolzuur in zonnebloemolie veroorzaakt ontstekingen aan onze vaatwanden en arteriosclerose. Het onderzoek in het referentie hoofdstuk spreekt voor zich. Ik begrijp dan ook niet dat de Nederlandse overheid geen waarschuwing doet uit gaan als zoveel onderzoek aantoont dat de meest geconsumeerde onverzadigde olie in Nederland, zonnebloemolie, hart en vaatziekten veroorzaakt.
Verkeerde balans essentiële vetzuren veroorzaken ernstige ziekten
Soja veroorzaakt vitamine deficiënties
Voor vegetariërs heb ik helaas slecht nieuws. Soja bevat een groot aantal stoffen die onze gezondheid negatief beïnvloeden. Een van deze zogenaamde antinutriënten blokkeert de werking van enzymen zoals trypsine. Trypsine is nodig voor de opname van eiwitten. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan eiwitten en daardoor ook tekorten aan aminozuren. Ook bevat soja de stof lectine die het voor de darmen moeilijker maakt om bouwstoffen uit de voeding op te nemen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan belangrijke vitamines zoals vitamine A, D, E en B12.Sojabonen bevatten ook grote hoeveelheden fytaatzuur. Fytaatzuur remt de opname van calcium, magnesium, koper, ijzer en zink. Het fytaatzuur uit soja belemmert vooral de opname van zink. Zink is belangrijk voor de ontwikkeling van onze hersenen en zenuwstelsel maar beschermt ook tegen de ontwikkeling van diabetes. Zink is bovendien belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Een zink tekort kan dan ook ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid.
De negatieve effecten van fytaatzuur zijn in vele wetenschappelijke onderzoeken vastgelegd. Onderzoek in derde wereldlanden waar de bevolking via ontwikkelingshulp programma’s geleerd is om soja te verbouwen en te eten geeft aan dat een groot deel van de bevolking deficiënt is aan bovengenoemde mineralen.
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie